Wednesday, January 17, 2007

10 Tahun Mengenang Diri

Idea menulis entri ini timbul malam semalam (15 Januari) ketika sedang asyik berbual dengan abang saya, Mohariz dari rumah seorang kenalan ke rumah saya. Tiba-tiba saya boleh membuka cerita mengenang diri abang saya 10 tahun lepas...Tawa berselang tawa dalam bercerita...

Setelah dia menurunkan saya di depan rumah (dia kembali meneruskan perjalanan ke Kota Damansara) saya terkenang diri saya sendiri 10 tahun lalu. 10 tahun bukanlah satu jangka masa yang lama. Waktu itu(10 tahun lalu) mungkin kita rasa seperti tidak mungkin menjangkau tahun 2007. Namun,bila kita buka mata hari ini...sudah tahun 2007.

Seingat saya, tahun 1997 pelbagai kenangan terpahat erat dalam jiwa. Yang pasti yang utuh diingatan tahun itu Puteri Wales kesayangan dunia meninggal dunia bersama teman lelakinya, Dodi Al Fayed dalam kemalangan jalan raya di sebuah terowong Pont de l'Alma Kota Cinta, Paris. Mulalah bergema sebuah lagu tribute khas "Goodbye England Rose" atau “Candle in the Wind” bergema di segenap pelosok dunia mengenangkan kehilangan "puteri". Kehilangan yang mendapat publisiti besar dimana-mana sahaja. Manakan tidak jika yang menonton upacara kebumi sahaja lewat tivi sudah mencecah 2.5 Billion! Hampir berjuta-juta manusia pula menitis air mata walaupun tidak pernah mengenali Diana secara dekat. Aneh…bukan?

Kembali pada cerita saya. Tahun itu saya di tingkatan 2 di sebuah sekolah di Kajang. Sepanjang menjadi pelajar, tahun itulah paling meriah. Masih saya ingat tahun itu saya duduk sekelas dengan "Manusia-Manusia Genius". Kenapa saya kata begitu? Mudah sahaja. Ini adalah kerana saya tidak pernah menganggap diri saya ini layak untuk duduk sebaris apalagi sekelas dengan mereka ini. Saya pernah terfikir mungkin guru-guru tersalah perkiraan meletak saya di kelas ini (sampai begitu sekali!)

Walaupun ada rasa rendah diri sedikit sebanyak tapi, saya masih beranggapan teman sekelas di 2 Setia, 1997 adalah “teman” sekelas yang paling seronok. Pelbagai aktiviti kami lakukan bersama dan yang paling terkesan hingga hari ini adalah berlakon dalam drama sketsa “Beauty and the Beast” untuk minggu pusat sumber. Kawan-kawan adakah anda masih teringat waktu itu seluruh sekolah bertepuk tangan memberi penghormatan untuk persembahan drama itu… ;)

Hari ini jika saya bertanya teman-teman sebaya (yang turut menuntut di tingkatan 2 tahun tersebut), pasti mengangguk jika saya bilang antara lagu-lagu yang “famous” tahun itu adalah daripada Puff Daddy and Family, I’ll be Missing You. Katanya lagu ini tribute untuk Mendiang Notorius B.I.G. selain daripada itu mungkin kumpulan boy band semacam Backstreet Boys, 98 Degrees, N SYNC, 911 dan 5ive (sekadar menyebut beberpa nama) semacam hero bagi sesetengah daripada kita. Bila tersedar hari ini, kenapa waktu itu nama-nama “group” ini membawa semacam kesan pada diri? Kelakarkan?

Waktu itu (1997) banyak sekali anjakan paradigma berlaku pada diri saya. Mungkin barangkali waktu itu saya masih cuba membiasakan diri menikmati usia di alam sekolah menengah (di tingkatan satu dahulu…masih malu-malu mencuba…hehehehehe).Daripada aspek kekeluargaan, 1997 tahun saya menyambut kakak ipar sulung (perkahwinan pertama dalam adik beradik saya).

Hari ini setelah sepuluh tahun (2007), saya baru menamatkan pelajaran di UiTM dalam bidang penyiaran dan masih terkulat-kulat mencari pekerjaan yang sesuai untuk diri saya ini. Pelbagai kesukaran, kekecewaan, dugaan, cabaran, leteran, kutukan yang telah saya tempoh untuk berjaya mendapatkan hanya secebis kelulusan dan pengiktirafan di peringkat pengajian tinggi. Famili pula kian membesar. Saya sudah punya tambahan seorang lagi kakak ipar dan seorang abang ipar dengan 6 orang anak saudara yang comel dan banyak keletahnya.

Bila melewati hari-hari 10 tahun lalu dengan saya yang kini, terlalu banyak perubahannya. Oleh kerana itu, saya amat tidak bersetuju jika ada diantara kita berkata “Apa yang ada pada sejarah?” dan “Untuk apa dikenang hal yang lalu?”. Bagi saya, dengan menoleh ke masa lalu, kita akan senantiasa memperbaiki diri dan kelemahannya. Jadi, apa salahnya memperbaiki diri jika itu untuk kebaikan? Malah dalam agama kita juga banyak sekali mengsyorkan kita sesekali untuk bermuhasabah diri…Jadi saya kira…sampai di coretan yang nanti…Jumpa Lagi!!!

p/s: Misai pendek tidak bercahaya,

Ibarat kuda hampir mati,

Jika adinda tidak percaya,

Operatelah dada, X-Traylah hati…

(Adbul Wahib—

S Kadarisman

“Filem Tiga Abdul”)

0 comments: